CO2-uitstoot meter

Wij geloven in volledig duurzame e-fulfilment. Nu en in de toekomst.

Tegenwoordig worden er steeds meer goederen online besteld met als gevolg dat er steeds meer goederen moeten worden vervoerd. Dit leidt er toe dat er een steeds grotere ecologische voetdruk achtergelaten wordt. De gigantische CO2-uitstoot die vrijkomt bij de verbranding van fossielen brandstoffen heeft niet alleen een negatieve impact op het milieu, maar is ook nog eens erg schadelijk voor de gezondheid van mens en dier. Binnen het Living Lab Green Fulfilment werkt e-Fulfilment Hub aan een CO2-uitstoot meter waarbij per pakket of order real-time inzichtelijk kan worden gemaakt wat de CO2-uitstoot hiervan is.

De CO2-uitstoot meter van e-Fulfilment Hub

De CO2-meter is een (software-)tool waarmee de CO2-uitstoot per pakket of order real-time inzichtelijk gemaakt kan worden. Hiertoe wordt ten eerste ingezet op het verzamelen van data. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de impact op het milieu van transport, verpakkingen, verwerking, opslag en het energieverbruik. Daarbij worden systemen slim aan elkaar gekoppeld om deze data te ontsluiten en te combineren. De CO2-uitstoot meter gaat daarmee veel verder dan de huidige geldende standaarden in de markt, zoals ‘Bewust Bezorgd’ waarin nog veel meer met gemiddelden en algemene kengetallen gewerkt wordt en waar bovendien de nadruk louter ligt op het vervoeren van het pakketje van opslag/warehouse naar consument.

Communiceren van CO2-uitstoot naar de klant

De CO2-uitstoot kan vervolgens ook worden gecommuniceerd naar de klant wanneer deze een order plaatst, eventueel met aanvullende keuzeopties hoe de uitstoot verlaagd kan worden. Het real-time en op basis van true cost accounting kunnen meten van CO2-uitstoot zorgt er eveneens voor dat aangesloten logistiek dienstverleners futureproof zijn. Niet alleen om bij te dragen aan de klimaatdoelen, maar ook om op basis van werkelijke uitstoot afgerekend te kunnen worden door alle stakeholders (consumenten, webshops, maatschappij en overheid). Iets waar onze partner Moonen Packaging reeds een voorloper in is en waar de andere innovatiepartners graag bij aansluiten.

Om eveneens bij te dragen aan de brede maatschappelijke noodzaak, wordt de innovatie open source aangeboden in de markt. Daarnaast wordt er gestuurd op het werven van additionele projectpartners welke aanvullend investeren in deze product- en procesinnovatie, te meer omdat de potentie én het maatschappelijk belang hiervan groot is. Wilt u meedenken over het Living Lab Green Fulfilment? Kijk dan in onze LinkedIn community!

Wilt u ook met onze CO2-uitstoot meter real-time inzicht krijgen in de CO2-uitstoot per pakket of order? Neem dan contact met ons op.

Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

    Heeft u vragen over het Living Lab Green Fulfilment?

    Nieuwsbrief

    Op de hoogte blijven van onze diensten en relevant nieuws rondom e-fulfilment? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief!