Solar in logistiek vastgoed: tijd voor actie!

Als e-Fulfilment Hub vinden we dat we allemaal een rol hebben in het verduurzamen van de logistiek. Dat geldt ook voor ons als e-fulfilment bedrijf. e-Fulfilment Hub werkt daarom met duurzame partners en investeert continu in verduurzaming van processen. Niet alleen onze processen, maar ook die van onze klanten. Dit betreft bijvoorbeeld het verminderen van retouren, maar ook duurzaam transport, duurzaam verpakken en solar in logistiek vastgoed.

Rondom dit laatste thema organiseerde e-Fulfilment Hub op donderdag 14 oktober 2021 een webinar.

Duurzaamheid in logistiek

In het begin van het webinar werd door Willem van Hoof, business development manager van e-Fulfilment Hub, dieper ingegaan op het thema duurzaamheid in logistiek. Zowel producenten als consumenten worden zich meer en meer bewust van de noodzaak om te  verduurzamen. Er wordt dan ook veel geïnvesteerd in verduurzaming, maar de logistieke sector blijft achter.

Investeren in innovatieve, duurzame oplossingen voor logistiek leidt tot een onderscheidende waardepropositie voor milieubewuste e-commerce bedrijven en consumenten. Dat is wat e-Fulfilment Hub doet middels het Living Lab Green Fulfilment.

Gewenste verduurzaming blijft achter

Waar de logistieke sector voor een enorme duurzaamheidsuitdaging staat, blijft de daadwerkelijke verduurzaming achter. Kennis en oplossingen voor verduurzaming zijn vaak onvolledig, (nog) niet markt-klaar en onvoldoende geadopteerd. Dit betekent dat innovaties niet hun weg naar de praktijk vinden.

Living Lab Green Fulfilment

Het Living Lab Green Fulfilment is een netwerk- en ketenorganisatie en verbindt netwerken en organisaties uit de hele keten om kennis en innovaties rondom duurzame e-fulfilment te ontwikkelen. Het is een ondernemers gedreven platform, waarbij de brug wordt geslagen naar overheid en onderwijs. Kennis wordt dan ook actief gedeeld met studenten om hun arbeidsperspectief te versterken. Het Living Lab is cross-sectoraal en staat nauw in verbinding met de hightech, maakindustrie, biobased, energie, retail en andere sectoren. Daarbij ligt de focus op het volledige productontwikkelingsproces van idee tot en met implementatie.

Innovatietrajecten

Het Living Lab richt zich in brede zin op het ontwikkelen van kennis en innovaties rondom duurzame e-fulfilment. Om hier invulling aan te geven, werken we in een drietal innovatietrajecten aan duurzame oplossingen. Elk innovatietraject moet substantieel bijdragen aan het verduurzamen van de logistieke keten. De innovatietrajecten zijn:

 • Duurzaam transport: het meten van de CO2-uitstoot van individuele zendingen.
 • CO2 uitstoot meter: het in kaart brengen van de CO2-uitstoot van last-mile en verpakkings-materialen in e-fulfilment.
 • E-fulfilment maturity model: het rapporteren van duurzaamheid KPI’s aan webshops.

Duurzame partner: NaGa Solar

Op het gebied van solar werkt e-Fulfilment Hub samen met NaGa Solar. NaGa Solar is een wereldwijd actieve ontwikkelaar van innovatieven zonneparken en zon-PV oplossingen.  NaGa Solar bouwt zonneparken op o.a. daken, maar ook op bijvoorbeeld parkeerdeks. Tijdens het webinar vertelde Ruud Derks meer over dit thema.

Waarom solar in logistiek vastgoed?

Nederland loopt achter en heeft nauwelijks hernieuwbare energiebronnen in de energiemix. Toch kunnen zonnepanelen een erg goede investering zijn. Het levert op de eerste plaats geld op, maar draagt ook bij aan verduurzaming en een positieve uitstraling naar stakeholders.

Voor elk knelpunt een oplossing

Natuurlijk kunnen er knelpunten zijn. Het dak kan een zwakke constructie hebben, er zijn onvoldoende financiële middelen beschikbaar, de toekkomst heeft betere panelen, er zijn vraagtekens rondom verzekering of er is weinig elektriciteitsverbruik. Allemaal knelpunten die regelmatig voorkomen.

Voor elk knelpunt presenteerde Ruud ook een oplossing. Voor een zwakke dakconstructie zijn er lichte panelen, bij onvoldoende financiële middelen kan een derde partij de panelen financieren of het dak kan verhuurd worden, hoe eerder er in solar geïnvesteerd wordt hoe beter, vroegtijdig contact met een verzekeraar lost vraagtekens snel op en bij weinig elektriciteitsverbruik kan aan het net worden terug geleverd.

Wacht niet!

Zonnepanelen hebben bijna altijd een positieve businesscase. In de groepsdiscussie werd er niet alleen gesproken over solar, maar ook over andere mogelijkheden zoals windenergie. Hoewel de terugverdientijd hiervan groter is, ligt de kracht in het samenvoegen van verschillende mogelijkheden.

Ook samenwerking is belangrijk. Bedrijventerreinen bieden hiervoor kansen, bijvoorbeeld om elektriciteit uit te wisselen. Maar de belangrijkste oproep van Ruud is: wacht niet!

Tijd voor actie!

We hopen dat u door ons webinar ook geïnspireerd bent geraakt om actie te ondernemen en met zonnepanelen aan de slag te gaan. Uiteraard plannen we graag een afspraak met u in om te onderzoeken hoe we u kunnen helpen met verduurzaming. Ook leiden we u graag rond op één van onze locaties in Weert.

  Wilt u meer weten over onze duurzame oplossingen?

  Verlaag je voetprint, verhoog je impact

  CONTACTINFORMATIE

  Fahrenheitstraat 11
  6003 DC te Weert
  0495-788118
  [email protected]