Midden-Limburg als ideale locatie voor Europese webshoplogistiek

Nederlandse webshops die op Europese schaal actief willen zijn kunnen hun e-fulfilment het beste uitbesteden in Midden-Limburg

Nederlandse webshops hebben te maken met een zeer competitieve, relatief kleine thuismarkt. Aan de ene kant worden Nederlandse webshops hevig beconcurreerd door grote buitenlandse spelers zoals Amazon en Alibaba en aan de andere kant is het aantal potentiële klanten binnen Nederland relatief beperkt. Veel Nederlandse webshops wagen daarom de stap naar het buitenland en verkopen hun producten op internationale schaal. Webshops die Europees of mondiaal willen expanderen moeten verschillende strategische keuzes maken. Hoe de logistieke afhandeling van online bestellingen het beste georganiseerd kan worden, is één van de belangrijkste strategische beslissingen.

Doordat de kosten en levertijden voor webshops in een internationale context van groot belang zijn, doen webshops er goed aan hun logistiek dicht bij de grens met België en Duitsland te organiseren. Op die manier kan de webshop namelijk goed aansluiten op grote Europese logistieke knooppunten en worden producten sneller opgenomen in het internationale logistieke verkeer, waardoor de producten sneller afgeleverd kunnen worden dan vanuit locaties in bijvoorbeeld de Randstad. Vanuit een magazijn in Midden-Limburg is het bijvoorbeeld mogelijk om bestellingen die vóór 19:00 uur geplaatst zijn de dag erna al te leveren aan consumenten in heel Duitsland. Voor locaties in Brabant of de Randstad moeten bestellingen daarentegen al vóór 15:00 geplaatst worden om de dag erna geleverd te kunnen worden. Doordat de aansluiting op logistieke netwerken van omringende landen vanuit Midden-Limburg optimaal is, kunnen producten aldus sneller en goedkoper geleverd worden aan consumenten in België, Duitsland en andere Europese landen.

De expertgroep e-Fulfillment & Warehousing van ShoppingTomorrow geeft webshops die op Europese schaal actief willen zijn daarom het advies om een fulfilmentpartner in Limburg te kiezen.