Groei van lokaal online shoppen ondanks coronapandemie

De e-commerce sector is booming. Deze trend wordt door de huidige coronacrisis alleen nog maar versterkt. Maar hoe zit het met lokale bedrijven? Een onderzoek van Sendcloud wees uit dat er kansen liggen voor lokale bedrijven en webshops. Maar hoe zit dit precies?

E-commerce in de lift

Dat de coronacrisis impact heeft op de e-commercesector is evident. De hele wereld is plots genoodzaakt te digitaliseren. In plaats van fysiek winkelen moesten veel aankopen online worden gedaan. Dit blijkt ook uit de cijfers van Logistiek.nl. Door de coronapandemie zijn er in 2020 liefst 67% meer online aankopen gedaan vergeleken met 2019. Maar hoe zit het met lokale winkels?

  Nederlandse consument bezorgd om lokale bedrijven

  Gedreven door de coronacrisis groeide de bezorgdheid bij de Nederlandse consument over lokale bedrijven, die zouden worden bedreigd door de groeiende e-commercemarkt. Meer dan 60% van de ruim 1000 ondervraagde Nederlandse consumenten gaf aan online winkelen als een bedreiging te zien voor lokale bedrijven. Toch heeft meer dan de helft van de Nederlandse consumenten in 2020 bij een internationale webshop besteld.

  Kansen voor lokale webshops

  De huidige situatie rondom COVID-19 biedt echter ook kansen voor lokale webshops. De bezorgdheid onder de Nederlandse consument heeft ertoe geleid dat 44% aangeeft liever bij een lokale webshop te kopen dan bij een e-commerce gigant of marktplaats, zoals Amazon of bol.com. Dit percentage ligt een stuk hoger dan het Europese gemiddelde (36%). De Nederlandse consument loopt vooral aan tegen de hoge kosten van bezorging en een ingewikkeld retourproces.

  Nederlander winkelt meer bij lokale online winkels

  De bezorgdheid van Nederlanders om de lokale economie hebben ertoe geleid dat Nederlanders meer online zijn gaan shoppen bij lokale webshops. 58% van de respondenten geeft aan meer besteld te hebben bij lokale webshops dan bij grote e-commerce shops of marktplaatsen. De groeiende populariteit van het lokale online shoppen komt voornamelijk door de sluiting van lokale winkels. Doordat veel bedrijven hun producten online zijn gaan aanbieden én er veel campagne is gemaakt om lokale ondernemers te steunen, heeft het lokale online shoppen een toevlucht genomen.

  Wilt u de e-commerce van uw webshop naar een hoger niveau tillen?

  Wilt u een boost geven aan de e-commerce van uw webshop?

  Verlaag je voetprint, verhoog je impact

  CONTACTINFORMATIE

  Fahrenheitstraat 11
  6003 DC te Weert
  0495-788118
  [email protected]