Duurzaam verpakken aan de hand van duurzaamheidsladder

Om de duurzame waardepropositie te realiseren werkt e-Fulfilment Hub samen met duurzame partners. Op het gebied van duurzaam verpakken is dit Moonen Packaging. Onlangs organiseerde e-Fulfilment Hub een webinar waarin Peter Nieuwland, verpakkingsmanager bij Moonen Packaging meer vertelde over dit thema.

Duurzaamheidsladder

  Waarom duurzaam verpakken?

  De aarde warmt op, resources dreigen op te raken, kortom: de toekomst van onze planeet staat onder druk. In onze vorige blog bestempelden we duurzaamheid al als maatwerk. Ook tijdens de presentatie van Peter bleek dat duurzaamheid voor iedereen anders is. Echter werd er tijdens het webinar wel consensus bereikt over het punt dat duurzaam ondernemen noodzakelijk is om bovengenoemde uitdagingen het hoofd te bieden.

  Hoe pakken we duurzaam verpakken aan?

  Door middel van een circulaire economie proberen we “afval” in de keten terug te brengen. Leidraad hiervoor is de duurzaamheidsladder. Duurzaam verpakken is geen exacte wetenschap. De meest duurzame verpakking is immers geen verpakking. Door rekening te houden met specificaties als het type product komen we op basis van deze ladder tot de meest duurzame oplossing.

  De beste manier van verpakken is gebruik te maken van mono materiaal. Mocht dit niet mogelijk zijn dan moet het materiaal makkelijk te scheiden zijn. We moeten hierbij de grondstoffen zoveel mogelijk ontzien of gebruik maken van hernieuwbare grondstoffen. Ook een mogelijkheid is om gerecycled materiaal te gebruiken.

  Wat doen we dan op het gebied van duurzaam verpakken?

  Als het gaat om duurzaam verpakken is het beste advies om over te gaan tot actie. We kunnen beter met kleine stapjes beginnen dan niet beginnen. Samen zullen we KPI’s gaan formuleren en doelen vaststellen waar uw gewenste verpakking aan moet voldoen. Aan de hand daarvan gaan we aan de slag en kijken we of we kunnen besparen. Uit praktijk blijkt dat er vaak niet alleen op CO2-uitstoot besparingen mogelijk zijn, maar ook op uw kosten en verpakkingstijd. Een win-win-win-situatie dus.

  Voorbeelden van besparingsmogelijkheden die we in praktijk toe hebben gepast zijn:

  • Het gebruik maken van hernieuwbare grondstoffen zoals graskarton, folie die bestaat uit 60% bio-based materiaal of papier/productverpakkingen gemaakt van landbouwafval;
  • Het reduceren van lucht door middel van automatiseren en/of Box on demand
  • Het reduceren van de hoogte door middel van de Ipack machine;
  • Het precies op maat maken van de verpakking om de producten heen door middel van de Panotec Opera, een BOD machine;
  • Het gebruik maken van Prioritypak (verpakken in soort van papieren envelop) als alternatief voor luchtkussen enveloppen en kleine doosjes.

  Duurzaamheid is maatwerk

  Duurzaamheid is kortom echt maatwerk. Verpakkingen spelen een doorslaggevende rol, echter bepaalt het perspectief vanuit het type product vaak grotendeels de oplossing die geboden wordt. Wilt u meer weten over onze duurzame verpakkingsoplossingen? Download dan de kennisrapportage van het webinar via onderstaande button of vraag vrijblijvend een offerte aan!

  Wilt u meer weten over onze duurzame verpakkingsoplossingen?

  Verlaag je voetprint, verhoog je impact

  CONTACTINFORMATIE

  Fahrenheitstraat 11
  6003 DC te Weert
  0495-788118
  [email protected]